RendszámtáblaTisztelt gépjármű Tulajdonosok! Ezzel a rövid leírással próbálunk segíteni Önöknek a rendszámtáblákkal kapcsolatos ügyek intézésében. Elöljáróban felhívjuk a figyelmet arra a fontos dologra, hogy a rendszámtáblával és a szükséges okmányokkal kapcsolatos ügyintézések kizárólag a kormányablakoknál lehetségesek. A Kormányablakok országosan már több mint 240 helyszínen, folyamatosan bővülő ügykörökkel állnak az állampolgárok rendelkezésére a szolgáltató közigazgatás jegyében.

Reméljük, hogy rövid leírásunk segítséget nyújt majd Önnek a sikeres ügyintézésben!

Politika


Új rendszámtábla beszerzése gépjárművekhez:Sorozat és a Különleges rendszámtáblák:
Amennyiben a gépjármű tulajdonosok új sorozat rendszámtáblát kívánnak vásárolni, úgy egy kormányablakot kell felkeresniük. Itt vásárolhatják meg személy- és tehergépkocsira, motorkerékpárra, utánfutóra, pótkocsira, félpótkocsira, kerékpártartó, mezőgazdasági vontatóra és lassú járműre a jogszabályban előírt sorozat rendszámtáblát.

Különleges rendszámtáblák "CD, P, E, Z, OT, SP betűjelű valamint ELEKTROMOS és a TAXI, FUVAROZÓ

A Magyarországon működő diplomáciai és konzuli képviseletek, valamint nemzetközi szervezetek, ezek nemzetközi szerződés alapján mentességet élvező tagjai és családtagjaik járműveire „CD” betűjelű, valamint az említett képviseletek, szervezetek igazgatási, műszaki és kisegítő személyzetének nem magyar állampolgárságú tagjai és családtagjaik járműveire „CD” betűjelű rendszámtáblát a Budapesti 13 ker. kormányablak (Budapest XIII. ker., Visegrádi utca 110.) lehet megvásárolni.
Ezen kívül az alábbi rendszámok csak itt igényelhetőek V (vámos), OT (oldtimer), SP (Versenycélú járművek).

Továbbá E, Z, P ideiglenes rendszámtáblát, valamint a közúti közlekedési szolgáltatást végzők TAXI, FUVAROZÓ (sárga) rendszámtáblát, ELEKTROMOS rendszámtáblát a kormányablakoknál igényelhetőek.

Egyedi és Egyéni rendszámtáblák:
Egyénileg kiválasztott (a sorozatban kiadottól eltérő) három betű - három szám (például: AAO - 001), illetőleg az egyedileg előállított négy betű - két szám (például: AAAA - 01), vagy öt betű - egy szám (például: AAAAA - 1) rendszámtábla bármelyik kormányablakban igényelhető.
Valamint lehetőség van a már meglévő sorozat rendszám egyéniesítésére, vagy akár az egyéni rendszám sorozatosítására, ez csak a három betű – három számos rendszámokra vonatkozhat.

Sérült rendszámtábla cseréje újragyártással:A megrongálódott, elhasználódott - de még azonosítható- rendszámtábla ismételt legyártása bármelyik kormányablaknál megrendelhető. A sérült táblát az új rendszám átvételével egyidejűleg le kell adni. A rendszám sérülése esetén annak újragyártása több alkalommal is lehetséges, amennyiben a sérült tábla leadására sor kerül. Amennyiben Önnek nemzeti színeket és H jelzést tartalmazó „D” típusú (öntapadó fólia) rendszáma van, és annak sérülése miatt újat rendel, akkor azt már csak a 326/2011. (XII.28.) számú Kormány rendeletben előírt méretben (520 mm x 110 mm) kaphatja meg.

Elveszett, ellopott rendszámtábla pótlása újragyártással:Amennyiben a két rendszámtáblával rendelkező gépjárműről az egyik tábla elveszett, vagy ellopták, úgy az bármelyik kormányablaknál igényelhető.
A rendszámot csak egyszeri alkalommal lehet pótoltatni elveszettként, újabb elvesztésnél átrendszámozzák a gépjárművet. Ez a jogszabály minden rendszámfajtára érvényes. Elveszett vagy ellopott rendszámtábla pótlásához rendőrségi engedély nem szükséges.

Kiadott rendszámtábla típusmódosítása


(formai változtatása)

Ha a rendszámtábla felszerelésére nincs elegendő hely, vagy ha a rendszámtábla az átlagosnál nagyobb sérülési veszélynek van kitéve (pl. autóversenyzés), a közlekedési hatóság igazolása alapján engedélyezhető a "B" típusú rendszámtábla felszerelése, illetve a "D" típusú rendszámtáblának (öntapadó fólia) a jármű elején történő alkalmazása.
Ezt a változtatott típusú rendszámtáblát bármelyik kormányablaknál megrendelhető.
Fontos információ: Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2004 május 1.-től a „D” típusú (öntapadó fólia) rendszám mérete megváltozott. A 326/2011. (XII.28.) számú Kormány rendeletben meghatározott új méret 520 X 110 mm.

Személy és teherfuvarozóA közúti közlekedési szolgáltatást végzők TAXI, FUVAROZÓ (sárga) rendszám- tábláját a kormányablakoknál vásárolhatják meg.
© 1989-2024 Plaket Kft.          +36 1 319 3358          info@plaket.hu          Adatkezelési tájékoztató          Bejelentési szabályzat | 1. mell. | 2. mell.